Vad gör en personlig assistent?

Den som jobbar som personlig assistent, den ger stöd och hjälp i vardagen åt personer med stora funktionshinder. Personer som har behov av hjälp med grundläggande behov, det är de personer som har rätten till att ha personlig assistans samt en eller flera personliga assistenter. Man kan få personlig assistans Lund, så väl som i hela Sverige. Läs mer om personlig assistans i Lund här.

Grundläggande behov, det innebär allt från att andas till att äta, klä av och på sig, sköta hygien med mera. De personer som inte kan klara av att göra det på egen hand, de måste ha personliga assistenter som hjälper dem att klara av det, eller som gör det helt och hållet åt det,

Viktigt med bra egenskaper

Som personlig assistent är det oftast inget krav på en specifik utbildning, även om det så klart kan vara bra att ha någon form av vårdutbildning eller erfarenhet med i bagaget. Det som spelar allra störst roll, det är dina personliga egenskaper samt att du kan samspela med brukaren, och hans eller hennes anhöriga. I vissa fall är det helt upp till brukaren vem som ska anställas. 

Som personlig assistent måste man ha en stor respekt för brukarens behov av ett privatliv, samtidigt som uppgiften är att hjälpa den som assisteras i privatlivet. I arbetet ingår att smälta in i brukarens vardag, och göra saker på det sätt brukaren önskar eller själv skulle ha gjort. 

Variationer i vad man får göra/hjälpa till med beror även på hos vem du jobbar. 

18 Mar 2022